joi, 20 aprilie 2017

LA RISC (careu de definiţii)

de Dumitru HURTUPAN

3 comentarii:

  1. ARĂTURĂ - locul unei deplasări făcute fără cap

    Ideea mi se pare bună. Plecînd de la „a o lua pe arătură”, expresie sinonimă cu „a bate cîmpii”, ambele cu sensul de „a devia de la subiectul unei discuții”, se abate direcția căutării spre sensul propriu al cuvîntului căutat – „loc” (pentru cultivarea plantelor). Despuiat de rostul său, locul e destinat acum unei „deplasări” (mișcare abstractă) care devine „fără cap” (rost) – fără sens, fără logică. Imaginea, căci, urmărind cele spuse, vrînd-nevrînd, dezlegătorul își închipuie ceva, este de-a dreptul suprarealistă: un trup decapitat care se deplasează într-un loc neprecizat. Este o ghicitoare la care singurul indiciu este unul figurat – ceva „făcut fără cap”, aiurea-n tramvai. Aluzia „deplasării” la „a o lua...”, componentă a multe locuțiuni verbale cu sens divers, este destul de vagă pentru a fi percepută ca un indiciu efectiv. Ea poate fi considerată un fel de vector al precipitării (nemotivate).

    E genul de cuvinte care rezultă abia la sfîrșit din încrucișare și îți dai seama că definiția era insuficientă pentru a-l găsi. Asta însă poate fi sau un elogiu, sau o repudiere a ei. Cazul de față este primul, formula este una care dă o deosebită satisfacție estetică și cititorul se minunează că se poate spune și așa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne pică bene la nevoie - Plasat pe linia porții - Persoane cu dare de mână - Cea care solicită apărarea - Deprinderi cu cele lumești - Ingredient pentru prepararea ghiveciului - Prietena care a rămas la țară.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca de obicei multumiri pentru aprecieri!D.H.

    RăspundețiȘtergere